Verslag RCZ slot toernooi

Naast de NBB najaarscompetitie worden er in onze regio nog meer badminton competities georganiseerd. Deze vallen onder de noemer RCZ (Recreatieve Competitie Zuid-Holland) en worden in zowel het voorjaar als najaar gespeeld. Voor de recreanten is dit een fijne, laagdrempelige manier om kennis te maken met het spelen van wedstrijden tegen andere verenigingen in een gezellige sfeer. Ook de wat meer gevorderde spelers uit de NBB najaars competitie (t/m 3e klasse) kunnen deze competities gebruiken om in het voorjaar nog lekker door te spelen. Op die manier worden de afkick verschijnselen van het stoppen van de najaars wedstrijden misschien wat verzacht.

Het sluitstuk van het RCZ badminton seizoen is het jaarlijkse slot toernooi. In dit toernooi speel je in teamverband in een halve competitie. Je speelt daarom de hele dag door, speelplezier gegarandeerd!

Elke ronde bestaat uit een GD, HD en DD wedstrijd van ieder 10 minuten. Aangezien het op tijd gepeeld wordt, is het zaak om vakkundig de toss te winnen om zodoende een kant uit te mogen kiezen met goed zicht op de klok. Het spreekt voor zich dat een tijdig losgeraakte veter tegen het verstrijken van de tijd wonderen kan doen. Verder blijkt het oprapen van een shuttle bij een 27-26 voorsprong met nog 10 seconden te gaan ook nog niet zo makkelijk als dat je normaal zou denken.

Nu zou je misschien denken dat ons DEO team, die deze tactieken natuurlijk helemaal in de vingers heeft, ook voor de nodige punten kan zorgen, maar niets was minder waar. Luister en huiver…

Het team bestond afgelopen zaterdag uit onze vaste spelers Hans, Erwin, Tijn, Anja en Marlies. Karola was er helaas niet bij; die had een heel andere tactiek uitgekozen.

De eerste wedstrijd werd aangevangen tegen Onder Ons. Deze club was niet vertegenwoordigd in de reguliere competiite, dus het was even aankijken hoe het zou verlopen. De gemengd dubbel werd overtuigend gewonnen door Hans en Anja, en na een krappe zege door Anja en Marlies was de winst binnen! Tijn en Erwin verloren de HD voor de statistieken, maar al met al dus 2-1 winst! Normaal is het altijd een goed moment om te stoppen op je hoogtepunt, maar deze tactiek hadden we blijkbaar nog niet helemaal goed geoefend. En om 10:30 naar huis gaan is ook zo iets natuurlijk.

De tweede wedstrijd was tegen Schoonhoven, de winnaar van de reguliere competitie, een geduchte tegenstander dus. De blijdschap was dan ook groot toen Tijn en Marlies de GD wonnen. Helaas kon dit geen goed gevolg worden gegeven, en een 2-1 nederlaag was het resultaat. Maar, niet getreurd, dit was een sterke tegenstander dus dat kan gebeuren.

Het vervolg was tegen Schollevaar. Deze keer in een onbekende samenstelling voor ons. Deze wedstrijd ging gelijk op. Zo gelijk op zelfs, dat een eindsprint van Anja en Marlies in de DD met een netbal in de zoemer (ook een tactiek die we vantevoren bedacht hadden) voor een gelijkspel zorgde.

Nu kwam een lastig middenstuk. Aangezien de HD nog maar voor weinig succes zorgde (0 uit 3), bleven we doorwisselen met de heren. Helaas bracht dat ook in de volgende twee wedstrijden niet het gewenste resultaat. en deze keren gingen zelfs ook de DD en GD verloren. Twee keer 0-3, ouch!  De “dress-to-impress” tactiek die een van de tegenstandsters had uitgekozen verzachtte te pijn nog enigzins voor 3/5 van ons team.

De een-na-laatste wedstrijd was tegen de nummer laatst. De verwachtingen waren daarom hooggespannen, maar helaas eindigde het met een 2-1 nederlaag (wel een mooie winst van Erwin en Marlies!). Gelukkig niet genoeg voor de tegenstander om ons te passeren in het klassement zodat de laatste plaats werd omzeild.

De laatste wedstrijd was tegen onze sportieve rivalen uit Alblasserdam. Met de laatste krachtinspanningen werd geprobeerd nog enige punten te verzamelen. De setstanden waren zeker niet verkeerd, maar helaas ook net niet voldoende om de winst binnen te kunnen slepen.

Voor de oplettende lezers die mee hebben zitten schrijven, we zijn inderdaad op 1 overwinning, 1 gelijk spel en 5 nederlagen uitgekomen, resulterend in een 7e plaats. Helaas minder dan we vooraf gehoopt hadden, maar het was natuurlijk wel heel leuk om met ons team een dag lekker sportief bezig te zijn!

Verder hadden we ook nog support van onze clubleden Fons, Rein, Nienke en Marjo die ook in het toernooi speelden, dus dat was ook erg gezellig.

Dus aan iedereen die overweegt om zich eens in te schrijven in de RCZ competitie en/of het slot toernooi: doe eens lekker mee! Het is een leuke manier om wat meer wedstrijden te spelen zonder al te veel zorgen over promotie, degradatie, teamindelingen en winstpercentages.

 

Sportieve groetjes,

Team DEO RCZ VJ1