Het sprookje van de Bende van 5

Lang, Lang geleden, in een klein maar fijn land, was een dorpje in het midden van de randstad. Rust en gezelligheid heerste er in dit dorpje. Voor de bewoners was er geen vuiltje aan de lucht en iedereen ging zijn eigen weg door dit vrolijke dorp. Boodschappen doen in de Parade, uit eten in de Dorpstraat, terrasjes pakken bij 1837 of de Dobbeplas en lekker sporten op de sportvelden of binnen in de sporthal.

Dit laatste gebeurde in de lokale badmintonvereniging bv. DEO, waar iedereen wel zijn of haar plekje vond. Op de maandag bij de recreanten, de dinsdag bij de jeugd, de woensdag bij de senioren of gewoon als toeschouwer in het weekend bij de wedstrijden, er was altijd gelach en gezelligheid. Niets of niemand leek dit te kunnen verstoren.

Tot op een dag, COVID kwam. Een nare ziekte die van ver helemaal naar het rustige dorpje was gekomen en angst begon te zaaien onder de bewoners. Eerst moesten mensen die het hadden thuis blijven, maar naarmate meer mensen het kregen, werd er besloten dat iedereen het beste zo veel mogelijk thuis moest blijven. Winkels gingen dicht, terrasjes werden gesloten, de sporthal moest dicht en het gejuich tijdens de wedstrijden en de grappen en tieren tijdens de borrel die volgde, bleven alleen nog maar bestaan als een verre herinnering in het eens zo gezellige dorpje.

Dit ging zo een tijdje door tot in de schaduw, 5 dappere helden opstonden. Achter de schermen en in het geheim kwamen ze bij elkaar. De grappen en gezelligheid die ze alleen nog maar kenden van de verhalen van hun voorvaderen beleefden ze nu zelf. En dat beviel ze wel. Steeds vaker kwamen ze bij elkaar en elke keer was het lachen gieren en brullen. Dit moest gedeeld worden met de rest van de vereniging.

En zo geschiedde het. In het geheim gingen ze aan de slag. Om hun identiteit geheim te houden noemde ze zichzelf: “de bende van 5”. Lange avonden zwoegden ze tot uiteindelijk, “het idee”  werd gemaakt. Dit zou de gezelligheid van ouds weer terugbrengen in de vereniging.

Het teken van de bende van 5 werd verspreid onder de leden en geruchten werden verspreid over wie nou de bende van 5 zou zijn en hoe konden zij nou ooit de gezelligheid terugbrengen. Het miserie van de bende groeide en zo ook het enthousiasme voor de activiteit.

En zo geschiedde het. Zaterdagavond 8 uur begon de activiteit en zagen de leden van bv. DEO eindelijk wie de bende was: Rein, Niels, Tobias, Jordan & Theo kwamen naar voren en maakte zich bekend als de enige echte bende van 5.

Omdat het gevaarlijk was om in die tijd sociale activiteiten te organiseren deed de bende van 5 het in het geheim online in de vorm van een team wedstrijd. Dit viel niet mee. De meeting werd continue uitgedaagd door de gevaarlijke krachten van COVID die zelfs online samenkomen geen kans wilde geven en probeerde de groepsvorming tegen te gaan. Gelukkig voor de leden had de bende van 5 alles onder controle, en na een paar tegenslagen, konden de wedstrijden eindelijk beginnen, onder toezicht van 1 van de 5.

Limericks werden  geschreven om de gedachte aan de club en sport hoog te houden en wat werd er gelachen toen ze werden voorgelezen. ‘Combineer de plaatjes’ werd gespeeld om de leden te testen. Bij het spel ’30 seconds’ was het net kakelen als een kip zonder kop, maar dan alleen maar voor 30 seconden per keer. ‘Raad het badminton lid’, bracht de leden terug naar vroeger, en hielp iedereen herinneren hoe het was en weer kan worden. Natuurlijk mag ook een actief spel niet ontbreken, en enkele huisgenoten moesten zich wel hebben afgevraagd wat de bv. DEO leden nou toch deden achter hun computer, met een strijkijzer, visvoer, olijfolie, een haar elastiekje en wc papier.

De tijd vloog voorbij en aan het eind van de avond was de rust teruggekeerd. Maar in 5 huizen in Nootdorp brandde nog licht. Het waren de 5, die elkaar feliciteerde met een geslaagde activiteit. De gezelligheid was voor heel even teruggekomen door hen. Mensen lachte, hadden plezier, vertelde moppen en voor heel even, vergaten dat deze gezelligheid ooit weg was.

Het licht bleef nog een tijdje aan want de bende van 5 moest beginnen met het plannen van een volgende activiteit. Ze hadden een lichtpuntje aangestoken in deze donkere tijd en zouden niet rusten tot het licht zou stralen en iedereen nog lang en gelukkig zou leven.